Wartościowanie stanowisk pracy
Wartościowanie stanowisk – korzyści
- Przegląd organizacji pracy w przedsiębiorstwie,
- Lepsze wzajemne poznanie treści pracy na stanowiskach
- Uporządkowanie, lub sporządzenie opisów stanowisk pracy,
- Uporządkowanie hierarchii stanowisk
- Lepsze zrozumienie przez pracowników umiejscowienia własnego stanowiska w hierarchii innych stanowisk
Wartościowanie stanowisk – metody
- Ranking stanowisk,
- Klasyfikacja stanowisk
- Porównywanie parami
- Porównywanie czynników
- Metody analityczno-punktowe
RANKING STANOWISK
Polega na porównaniu znaczenia stanowisk z punktu widzenia organizacji. Wyróżnia się stanowiska najbardziej istotne dla organizacji i najmniej ważne. Między nimi rozmieszcza się pozostałe stanowiska. Płaca zależy od miejsca w rankingu stanowisk.
ZALETY | WADY |
• prosta
• mało pracochłonna • niskie koszty • łatwo wyznaczyć skrajne stanowiska
|
• nie nadaje się do stosowania w dużych organizacjach, mających złożone struktury
• odstępy pomiędzy poszczególnymi miejscami w rankingu są stałe. Nie odzwierciedlają faktycznych zadań i odpowiedzialności |
KLASYFIKACJA STANOWISK
Polega na grupowaniu stanowisk w homogeniczne kategorie (szczeble) według faktycznego zakresu zadań i wymaganych kwalifikacji na każdym z nich.
Klasyfikacji stanowisk dokonuje się w kilku etapach;
- Przegląd stanowisk i utworzenie kategorii
- Utworzenie hierarchii kategorii oraz wyszczególnienie zadań i kwalifikacji dla każdej z nich (np. praca analityczna, praca kreatywna, administracyjna …)
- Sporządzanie opisów kategorii i zaliczenie stanowisk do każdej z nich
- Ustalenie płacy minimalnej dla każdej kategorii
ZALETY | WADY |
• prosta
• mało czasochłonna • niskie koszty • nadaje się do stosowania w dużych organizacjach
|
• problem z określeniem szerokości kategorii (zbyt wąska, lub zbyt szeroka
• trudności z przyporządkowaniem do kategorii złożonych stanowisk pracy |
PORÓWNYWANIE PARAMI
Stanowisko | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. Kelner | X | |||||||
2. Sprzątaczka | X | |||||||
3. Kucharz | X | |||||||
4. Szef kuchni | X | |||||||
5. Szatniarz | X | |||||||
6. Kierowca | X | |||||||
7. Zaopatrzeniowiec | X | |||||||
8. Barman | X | |||||||
Suma punktów |
ZALETY | WADY |
• hierarchia stanowisk powstaje w wyniku porównywania każdego stanowiska z każdym
• metoda ciągle prosta • dosyć obiektywna |
• trudno sformułować podstawę porównywania stanowisk
• skomplikowana przy dużej liczbie stanowisk |
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – cechy
Każda metoda analityczno punktowa definiuje;
- zestaw kryteriów wyceny, najlepiej 12-15
- liczbę spełniania kryterium,
- wagi odzwierciedlające ważność każdego z kryteriów, – określona ilość punktów
- zasady przyznawania punktów.
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – zalety i wady
ZALETY | WADY |
q minimalizują subiektywne podejście,
q określają rangę stanowiska w porównaniu z innymi, q dają racjonalne uzasadnienie decyzji q obejmują różne stanowiska |
q czasochłonność, drogie,
q mogą być trudne do zrozumienia i stosowania, q może wystąpić brak obiektywizmu w doborze czynników, wag i punktacji |
Międzynarodowa Organizacja Pracy przygotowała listę 26 najczęściej używanych kryteriów wyceny stanowisk pracy. Są to:
• odpowiedzialność
• analiza i opiniodawstwo • precyzja, dokładność • złożoność • kontakty zewnętrzne, dyplomacja • inwencja, kreatywność • wiedza i umiejętności • podejmowanie decyzji • sprawność manualna |
• planowanie i koordynacja
• rozwiązywanie problemów • kontakty interpersonalne • szkolenia i doświadczenie • odpowiedzialność za pieniądze, materiały, poufne informacje, dokumentację, wyposażenie, procesy • wykształcenie • skutki pomyłek |
• wysiłek
• inicjatywa • wiedza technologiczna • wysiłek umysłowy • wymagania fizyczne • kondycja fizyczna • kontrola zasobów • wykonywanie zadań • warunki pracy • praca w warunkach stresu psychicznego |
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE
- UMEWAP 2000,
- AWP – 2
- METODA PROFILOWA
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – UMEWAP -2000
UMEWAP – 95
A. ZŁOŻONOŚĆ PRACY A1 wykształcenie zawodowe 60 A2 doświadczenie 35 A3 innowacyjność, twórczość 25 A4 zręczność 20 A5 współdziałanie 20 Σ 160 pkt. |
UMEWAP -2000
A. ZŁOŻONOŚĆ PRACY A1 wykształcenie zawodowe 60 A2 doświadczenie 35 A3 innowacyjność, twórczość 25 A4 zręczność 20 Σ 140 pkt |
B. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA
B1 przebieg i skutki pracy 35 B2 decyzje 35 B3 środki i przedmioty pracy 25 B4 bezpieczeństwo innych osób 25 B5 kontakty zewnętrzne 20 Σ 140 pkt. |
B. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA
B1 przebieg i skutki pracy 30 B2 decyzje 30 B3 finanse, środki i przedmioty 25 B4 bezpieczeństwo innych osób 25 B5 kierowanie 40 Σ 150 pkt. |
C. UCIĄŻLIWOŚĆ PRACY
C1 wysiłek fizyczny 30 C2 wysiłek psychonerwowy 20 C3 wysiłek umysłowy 20 C4 monotonia 10 Σ 80 pkt. |
C. WSPÓŁPRACA
C1 współdziałanie 25 C2 motywowanie 20 C3 kontakty zewnętrzne 20 Σ 65pkt |
D. WARUNKI PRACY
D1 uciążliwość środowiska 25 D2 czynniki niebezpieczne 15 Σ 40 pkt
|
D. UCIĄŻLIWOŚĆ PRACY
D1 wysiłek fizyczny 30 D2 wysiłek psychonerwowy 20 D3 wysiłek umysłowy 20 D4 monotonia 10 D5 warunki pracy 25 Σ 105 |
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE AWP – 2
- Była uproszczeniem metody UMEWAP- 87
- Wprowadziła większe zróżnicowanie punktowe stanowisk
- Wyłączyła kryteria szkodliwości i uciążliwości poza wartościowanie.
ZALETY | WADY |
q większe zróżnicowanie punktowe stanowisk
q wyłączenie szkodliwości i uciążliwości poza wartościowanie |
q nadal sztywne tabele zaszeregowania
q brak odniesienia do płac rynkowych q brak nowoczesnych kryteriów związanych np. z odpowiedzialnością za jakość, za informację q może zachęcać do pomijania opisów stanowisk w wartościowaniu. |
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – metoda profilowa
Zakłada wybór stanowisk „kluczowych” – najlepiej opisujących specyfikę i różnorodność prac w firmie;
Liczba stanowisk nie powinna być zbyt duża; od 15 -40 stanowisk.
Wybrane stanowiska służą do przetestowania opracowanego schematu wartościowania.
Ogólne wymogi stanowiska pracy;
- odpowiedzialność,
- wiedza
- zdolności umysłowe,
- zdolności komunikacyjne,
- umiejętności fizyczne,
- środowisko pracy
- [kryteria określające profil stanowiska]
Dla każdego z kryteriów analitycznych, na podstawie analizy opisów stanowisk kluczowych określana jest;
- liczba,
- definicje poziomów spełniania poszczególnych kryteriów
- punkty odpowiadające poziomowi spełniania kryteriów